Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις - Όταν οι λέξεις έχουν σημασία
Περίληψη
Προγενέστερες μελέτες για την διερεύνηση της ποιότητας των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και πιο συγκεκριμένα του τμήματος των αφηγηματικών πληροφοριών, που ενυπάρχει σε αυτές έχουν από καιρό υποτιμηθεί, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλων δεικτών που να επιτρέπουν την αντικειμενική μέτρηση και την ανάλυση των δημοσιευμένων αφηγηματικών πληροφοριών της εταιρείας. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η έρευνα αυτή υιοθετεί τη χρήση ενός καινοτόμου σύνθετου δείκτη με την ονομασία Management Commentary Index (Ma.Co.I), ο οποίος προτείνει μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και κωδικοποιημένη λίστα ελέγχου (μέτρησης της ποιότητας του αφηγηματικού μέρους) η οποία ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του αφηγηματικού πλαισίου Management Commentary (MC) που έθεσε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων το 2010. Στην λίστα ελέγχου του δείκτη Ma.Co.I εμπεριέχονται οικονομικές πληροφορίες (όπως αριθμοδείκτες και δείκτες επίδοσης) αλλά και λεκτικές πληροφορίες (όπως πληροφορίες για την Εταιρική Διακυβέρνηση, Περιβαλλοντικές πληροφορίες και Κοινωνικές πληροφορίες - ESG).
Για την μέτρηση της ποιότητας του αφηγηματικού μέρους των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων ο δείκτης Ma.Co.I χρησιμοποιεί την δυαδική μέθοδο όπου κάθε πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτές και απαντάει στις ερωτήσεις της προτεινόμενη λίστα ελέγχου βαθμολογείται με τον αριθμό 1, ενώ σε αντίθετη περίπτωση βαθμολογείται με 0. Ανάλογα με την ποσότητα της πληροφόρησης που περιέχεται στο αφηγηματικό μέρος των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων μετριέται ακολούθως και η ποιότητα δημοσίευσης που προσφέρει η επιχείρηση στους επενδυτές της.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μετά την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), υπήρξε αύξηση στην δημοσιευμένη αφηγηματική πληροφόρηση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποτυπώθηκε περισσότερο στις οικονομικές πληροφορίες σε ποσοστό 35% σε αντίθεση με τις λεκτικές πληροφορίες των οποίων η αύξηση κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε 20%. Τέλος, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αφηγηματικών πληροφοριών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ ακολουθώντας το πλαίσιο MD&A (Management Discussion and Analysis), δεν διαφαίνεται να προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (Βόρεια και Δυτική Ευρώπη), στις οποίες η υιοθέτηση του αφηγηματικού πλαισίου MC δεν είναι υποχρεωτική. Συμπερασματικά, οι υποχρεωτικοί κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος ποιοτικότερης αποτύπωσης της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, όπως αναφέρουν προγενέστερες μελέτες.
Λέξεις κλειδιά: Αφηγηματική πληροφόρηση, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Ma.Co.I, Σύνθετοι δείκτες, Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις